Peter is altijd een fanatiek loper geweest, zo liep hij tien keer eerder de volledige marathon. De marathon in Amsterdam was het volgende doel, zijn trainingsschema zou de volgende dag starten. Dit liep alleen anders dan gedacht: afgelopen juli ging voor Peter het licht uit, hij moest door een zwaar verkeersongeval noodgedwongen stoppen met sporten en zijn leven werd compleet omgegooid. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en heeft hier drie weken doorgebracht. “Hardlopen gaat nooit meer lukken, daar was ik 99% van overtuigd.” vertelt hij. Verder kijken naar de mogelijkheden tot een optimaal herstel was vanaf dat moment de enige optie.

Vanuit het ziekenhuis werd Peter overgebracht naar Basalt, het revalidatiecentrum in Leiden, waar hij 2,5 maand heeft doorgebracht. “In het begin zat ik in een rolstoel, toen een rollator en later kon ik zelfstandig lopen, dat is wel in een flink tijdsbestek geweest”, vertelt Peter. Zijn leven is compleet veranderd door het ongeluk. Zijn passie en plezier voor het hardlopen, fietsen en werken kon hij niet meer kwijt. Hij heeft gedurende zijn herstelproces veel hulp gehad van verschillende mensen. Zo was zijn trainer Lodewijk, van Haagatletiek Loop Groep 1, nauw betrokken bij zijn proces. “Die is zo betrokken, die leeft mee, is ook in het ziekenhuis langs geweest”, vertelt Peter vol trots. Daarnaast heeft hij veel steun gehad aan Basalt, zorgcentra in Leiden en Den Haag: “Ik ben er echt onwijs goed geholpen, daar heb ik heel veel aan te danken.”

Zijn herstel is een lang traject maar door alle psychologische en fysieke hulp zette Peter in een korte tijd grote stappen. Zo werd de hardloopsnelheid teruggevonden dankzij de fysiotherapeut: “Hele korte afstanden in de sportzaal, buiten ben ik dat gaan uitbreiden. Dat begon met minuutjes lopen.”. De marathons, zoals Peter deze vroeger liep, waren voor nu geen haalbaar doel. Wel is Peter erop gebrand om de 5 KM Loop uit te lopen tijdens de NN CPC Loop Den Haag. Op de vraag waarom hij meedoet kwam dan ook snel een antwoord: “Het is mijn stadje, er zijn veel bekenden die meedoen en daardoor is het bekend terrein.”

Het is niet de eerste keer dat Peter meedoet aan de 5 KM Loop bij de NN CPC Loop Den Haag, eerder is hij op deze afstand al in de prijzen gevallen in zijn leeftijdsklasse. Vroeger waren dit trainingsrondes, hij deed mee voor het plezier en de goede tijden, nu ligt er een hele andere uitdaging voor hem klaar. Het is voor Peter de eerste wedstrijd sinds zijn zware ongeluk. “Het zou een onwijze mijlpaal zijn als dat weer gaat lukken. Dat is dan eigenlijk weer een nieuw begin voor mij voor het hardlopen.” En zo voegt hij daaraan toe: “Het gaat mij niet meer om de snelheid nu, het gaat alleen maar om de finish halen. Dat heb ik nooit eerder gehad, maar ik heb alles bij moeten stellen.”.

Inmiddels is Peter ook alweer aan het werk in de zorg, zijn herstel gaat sneller dan het ziekenhuis had gedacht: “Toen ik in het ziekenhuis kwam zeiden ze: je kunt over een jaar pas zien waar je staat. Het is best snel gegaan allemaal, hoewel ik het lang vind duren.” Toch is het voor Peter niet allemaal vanzelf gegaan: “In het begin keek ik terug naar de tijd voor het ongeluk. Dat is zo’n groot verschil, dat is niet eerlijk. Ik liep met een rollator en werd ingehaald door een vrouw met een wandelstok, terwijl ik eigenlijk voor de marathon moest trainen”, geeft Peter aan. “Ik kan er nu over praten, maar dat was een hele lange tijd niet zo.” De loopgroep, Haagatletiek Loop Groep 1, heeft hem altijd bijgestaan: “Het gaat niet alleen om sporten, ook om het sociale. De atleten van Groep 1 hebben mij opgezocht, het gaat hen niet alleen om snelle tijden maar ze zijn ook gewoon een rondje met mij gaan wandelen.”

Peter loopt net als duizenden anderen mee op 10 maart. Ieder loopt met zijn eigen uitdaging, verhaal en doel op hun eigen afstand. Als hij een advies mee zou moeten geven aan deelnemers van de NN CPC Loop Den Haag: “Houd altijd hoop, ik was er 99% van overtuigd dat ik niet meer zou kunnen lopen, als je die 1% overhoudt heb je in ieder geval hoop.” Peter loopt ondanks zijn persoonlijke uitdagingen mee, jij ook?

NN CPC Loop Den Haag
De 48e editie van dit mooie hardloopevenement vindt dit jaar plaats op zondag 10 maart. Er zijn afstanden voor iedereen, jong en oud is welkom. Het programma bestaat uit:

  • NN Halve Marathon
  • 10 KM loop
  • 5 KM loop
  • gro-up Jeugdloop 2,5 km
  • gro-up Jeugdloop 1 km
  • Business Runs
  • NN CPC4ALL
  • City Pier Night Walk (vrijdagavond 8 maart)
Meer informatie? Bekijk de website www.cpcloopdenhaag.nl