Sfeerverslag

Kenianen schenken toptijden aan jaarlijkse hardloopklassieker NN CPC Loop Den Haag

Den Haag was zondag tijdens de 44e NN CPC Loop Den Haag een feest voor jong en oud. De voorjaarsklassieker van Nederland was weer een jaarlijks terugkerende afspraak voor ruim 40.000 lopers. Met een winnende tijd van 59:37 op de NN Halve Marathon noteert het evenement tevens een internationale toptijd.

Een brede kopgroep van acht man liep een stabiele eerste 10 km en daarmee werd de basis gelegd voor een snelle finishtijd. Net voor de boulevard op Scheveningen pakte Keniaan James Rungaru de leiding en alleen zijn landgenoot Leonard Langat wist bij te blijven. In de laatste kilometers volgde een spannend slot. Toen beide atleten de befaamde Boorlaan op liepen bleek een voorsprong van 4 seconden genoeg voor de overwinning voor Rungaru. Met zijn toptijd van 59:37 noteerde hij een persoonlijk record en de zesde wereld seizoentijd. Leonard Langat liep een knappe 59:41. Andere Keniaan Dominic Kiptarus kwam als derde over de finish in 1:00:07.

Bij de vrouwen won de Zwitserse Maja Neuenschwander in een nieuw persoonlijk record van 1:10:46. Al na 5 km wist zij haar twee Ethiopische concurrenten voor te blijven en ze gaf dat de hele race niet meer uit handen. Op gepaste afstand liep Genet Beyene in 1:11:52 naar een tweede plaats en Zewdnesh Ayele kwam in 1:12:42 als derde over de finish.

 

 

 

Khalid Choukoud en Jill Holterman snelste Nederlanders

Khalid Choukoud kwam, zoals verwacht, als eerste Nederlander over finish in 1:03:38. De Hagenees liep ‘Den Haag’ als belangrijke voorbereidingsloop voor de NN Marathon Rotterdam over vier weken. Als tweede kwam Nick Van der Poel over de finish in 1:07:06. De derde plaats ging naar Edwin Slijkhuis met een tijd van 1:08:23.

Het Nederlandse vrouwenpodium werd aangevoerd door Jill Holterman die een tijd van 1:13:52 liep. Natasja Jansen (1:16:50) en Daniëlle Van den Brink (1:17:34) maakte het podium compleet.

Khalid Choukoud snelste Nederlander

Ruim 40.000 deelnemers bij voorjaarsklassieker

In het eerste weekend van het jaar, waarin de temperatuur boven de 10 graden uitkwam, vulde het Malieveld zich vanaf een uur of acht met de allerjongste sterren van morgen. De voorspelde regen bereikte ’s ochtends het hoogtepunt toen de deelnemers van de Ernst en Bobbie Kinderloop (1 km) van start gingen. Ook de Triodus Jeugdloop over 2,5 km had nog te maken met de regen, maar ondanks dat was het enthousiasme er niet minder om. Vol trots kregen de kinderen na afloop een meer dan verdiende medaille om hun nek.

Vanaf de middag kreeg de zon de ruimte en de aangename temperatuur zorgde ervoor dat langs het parcours, in het centrum en in Scheveningen vele duizenden toeschouwers stonden. Dit tot groot genoegen van de deelnemers aan de afstanden 5, 10 en 21.1 km. Van de beginnende lopers tot de ervaren kilometervreters, stuk voor stuk kwamen er lachende gezichten over de finish. De zeven Haagse wijken en de parcoursen pronken op de glimmende medailles die de deelnemers tevreden aan namen. Facebook, Instagram en Twitter stonden er met #CPC18 vol mee en kent daarmee over de hele middag een landelijke trending topic.

Fantastisch feest

Organisator Mario Kadiks kijkt met voldoening terug op de 44e editie van de NN CPC Loop Den Haag. “De NN CPC Loop Den Haag is een mooie traditie en elk jaar opnieuw een waar loopfeest. De dag begon met veel regen maar dit mocht de pret bij de kinderen niet drukken. Vervolgens klaarde het op en werd het perfect loopweer dat zorgde voor vele PR’s. Zowel in Lissabon, Rome als Den Haag vonden vandaag Halve Marathons plaats, maar in Den Haag werd de snelste tijd gelopen.”

Wie het heeft gemist of graag op herhaling wil: de 45e NN CPC Loop Den Haag staat gepland op zondag 10 maart 2019.

Fantastisch feest