NN Halve Marathon als cultuurroute


5. Langs de haven (pas op, neem niet de Visafslag)

De NN CPC Loop gaat strak langs de haven van Scheveningen. Snel eerst langs de tweede Binnenhaven waar kleine boten en grote schepen te zien zijn. En dan door naar de eerste Binnenhaven die bekend staat als vissershaven. Net na de binnenhaven volgt de Visafslag. Sinds juni 2017 staat de Visafslag op de lijst van rijksmonumenten als toonbeeld uit de wederopbouwperiode (1940 – 1965).


6. 
Sla rechts af richting de Vuurtoren van Scheveningen

Als de goede afslag is genomen ren je langs het 15-km punt en is de 50 meter hoge rode vuurtoren in zicht! De in 1875 gebouwde toren is tot op vandaag nog steeds in gebruik en waarschuwt schippers voor de kustlijn. De gietijzeren vuurbaak schijnt ruim 53 kilometer over zee en heeft ook de status van rijksmonument.


7. 
Snel langs de Gedenknaald van Scheveningen

Vanaf de Vuurtoren is het (maar) 500 meter tot het volgende culturele erfgoed van Den Haag, namelijk de Gedenknaald van Scheveningen. Bewonder aan de rechterhand dit monument uit 1865. De Gedenknaald dient ter nagedachtenis aan het vertrek van prins Willen V en de aankomst van Willem l Frederik.


8. 
Opgeven is geen optie bij de Scheveningse Vissersvrouw

Al ver over de helft is de Vissersvrouw in zicht. Uitkijkend over zee, wachtend op een geliefde die misschien nooit meer wederkeert. Dit monument van een vrouw in kledingdracht herdenkt de Scheveningse visserlieden, maar ook de Scheveningers die in de Tweede Wereldoorlog met hun schepen ten onder gingen.


9. 
Vervolg de route langs Paviljoen de Witte

Aan de rechterhand verschijnt Paviljoen de Witte. Dit historisch pand is het voormalig koninklijk buitenhuis. In 1827 werd dit buitenhuis gebouwd in opdracht van Willem l, waarnaar het een jaar later als cadeau werd geschonken aan zijn vrouw Koningin Wilhelmina. Tegenwoordig is dit pand met haar koninklijke allure een prachtige plek voor evenementen.

10. Ren de boulevard af tot Beelden aan Zee

Verscholen in de duinen van Scheveningen, als een parel in het zand, ligt museum Beelden aan Zee. Ook zonder toegangskaartje kan van dit museum genoten worden, vanaf de NN CPC Loop Den Haag zijn de sprookjesbeelden namelijk al goed te zien. Dit museum richt zich exclusief op moderne en hedendaagse beeldhouwkunst en is misschien wel een uitgebreider bezoek waard.


11. 
Zet koers richting Huize Windekind

Vlak voor het Westbroekpark is Villa Windekind te bewonderen. Deze prachtige villa is op een steile helling gebouwd in 1927. In de Tweede Wereldoorlog was in dit huis een afdeling van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) gevestigd. Hier vonden verhoren plaats van gevangen die in het Oranjehotel zaten. Tegenover de villa, aan de Badhuisweg, liggen de Duitse bunkers die deel uitmaken van de Atlantikwall.12. Een vlugge blik op het Westbroekpark

Als je langs het Westbroekpark rent mag je al dromen van de eindstreep. De NN CPC Loop gaat langs één van de mooiste parken van Den Haag. In dit park is het Internationaal Rosarium te vinden, waar in juni tot eind oktober tot wel 20.000 rozenstruiken bloeien. Zeker dus nog een bezoek waard.


13. 
Passeer de ambassades van Kenia en Oman

Misschien niet een pareltje voor het oog, maar aan de linkerhand verschijnt de ambassade van Kenia. Daarentegen zit de ambassade van Oman in een prachtige villa. Vanaf hier nog even doorzetten tot de finish!


14. 
Eind streep is in zicht, maar wel eerst voorbij Madurodam

Vlak voor het 20-km punt is opnieuw de vuurtoren van Scheveningen te bewonderen, maar dan in het klein! Madurodam ligt namelijk aan de rechterkant. Deze miniatuurstad is een oorlogsmonument ter herinnering aan de oorlogsheld George Maduro, die in de Tweede Wereldoorlog een aanval leidde op een Duitse stelling.15. Bezweet, buiten adem, maar voldaan finishen op het Malieveld

Gefeliciteerd! Bij dit kloppende hart van de NN CPC Loop Den Haag zit de 21,1 kilometer erop. In tegenstelling tot een spelletje Malie dient dit grote grasveld tegenwoordig als plaats voor festivals, evenementen en demonstraties. Maar op 8 maart zal dit de finish vormen voor al de sportievelingen die zich in het zweet hebben gewerkt tijdens de NN CPC Loop Den Haag.